четвъртък, 12 август 2010 г.

JFK (1991) ДЖЕЙ ЕФ КЕЙ


В основата на филма е действителната личност Джим Гарисън (Кевин Костнър), областен прокурор в Ню Орлиънс, който има собствени теории за убийството на Кенеди и ръководи разследване по случая от 1966 до 1969 г. Някои го смятат за странна птица, която не може да различи истинските улики от шантавите конспи­ративни идеи. Режисьорът справедливо не се захваща с теориите на Гарисън, а вместо това го използва за отправна точка, символичен център на филма, тъй като е единственият човек в Америка, който се опитва да привлече някого под отговорност заради може би най-известното убийство на всички времена (което остава нераз-крито, шокиращо, когато осъзнаеш колко много са били свидетелите този ден).
Като използва документални кадри, включващи скандалния любителски филм на Ейбрахам Запрудер. както и ретроспекции. реконструкции и умела употреба на думи и музика, Стоун обединява в едно много идеи и теории, облягайки се на пла­нина от доказателства и свидетелски показания, без да обърква или мами своята аудитория. Ние не разполагаме с отговор, когато след три часа, отнемащи дъха, се появяват финалните надписи. Но твърдо знаем, сякаш се е прокрадвало някакво съмнение в съзнанието ни, че не е възможно Пий Харви Осуалд да е действал сам.
жа п
А за онези, които не са били родени или достатъчно големи, за да помнят събитията от 1963 г., те всички са тук - стрелбата по Кенеди по време на корте-жа през Далас, убийството на Осуалд от Джек Руби и т.н. Ние ги виждаме така, както ги възприема Гарисън. и режисьорът ни показва какво е убедило този обикновен човек да премине през толкова доклади и истории, за да открие конспирации, в които може би са замесени ЦРУ, поддръжниците на Кастро или различни крайни групировки. Стоун не би успял да ни заинтригува тол­кова пълно в търсенето на истината без силното представяне на Костнър в главната роля. Той приковава вниманието ни по време на филма независимо от тежката артилерия актьори, които се разхождат напред-назад в малките си роли - от Томи Пий Джоунс като заподозрения Клей Шоу до Джо Пеши, Гари Олдман (като Осуалд), Доналд Съдърланд, Джак Лемън, Уолтър Матау, Кевин Бейкън и Сиси Спасек, всичките превъзходни. Един действително поразителен къс филмово изкуство от феноменален режисьор.